Düğün Organizasyonu

Mazu Studio’ya Sorduk: Davetiye Trendleri, İpuçları & Daha Fazlası

09/02/2019
Bridolog 7 dakikalık okuma
Düğün davetiyeleri çiftlerin davetlileriyle bir bakıma “ilk buluşmaları” olduğundan, bu konuya verilmesi gereken önem tartışılmaz. Zaman geçtikçe, davetiyelerin davetlileri haberdar etmek için kullanılan bir araçtan, düğünün temasının bir parçası haline gelen yaratıcı bir detaya dönüştüğünü görüyoruz. Evlilik hazırlığı yapan çiftler giderek daha yaratıcı, kendilerini daha iyi yansıtan davetiyeler

Biz de konuyu bir bilene sormak için, çalışmalarını çok sevdiğimiz Mazu Studio’ya danıştık: güncel davetiye trendleri neler, davetiye ücretleri nasıl belirleniyor, Mazu Studio’nun tasarımlarında en çok kullandıkları renkler hangileri?

Davetiye yaptıracak çiftlerin bu yazıyı okumadan ve Mazu Studio’nun kurucusu Beliz Oral’ın ipuçlarına kulak vermeden hareket etmemelerini öneriyoruz!

mazu-studio-roportaj-01

Mazu Studio’yu biraz tanıyabilir miyiz? Düğünlerle ilgili verdiğiniz hizmetler neler?

Merhabalar, adım Beliz, İstanbullu bir illüstratör ve grafik tasarımcıyım. Yıldız Teknik Mimarlık’tan mezun olduktan ve mimarlık ofislerinde bir süre çalıştıktan sonra asıl ilgi duyduğum alanın illüstrasyon olduğunu fark ettim ve Floransa’da grafik tasarım yüksek lisansı yaptım. Döndükten sonra da Mazu Studio’yu kurup, tam zamanlı olarak illüstrasyon ve grafik tasarım işleri yapmaya başladım.

Şu an davetiye tasarımı dışında da pek çok farklı proje yapıyorum (marka kimliği, giyim markalarına desen tasarımı vs.), ancak ilk işlerimi düğün davetiyesi isteyen ve hiç deneyimim olmamasına rağmen bana güvenen çiftlerden aldım. Bu ilk müşterilerime tekrar teşekkür ederim :)

Düğünlerle ilgili verdiğim hizmetlerin başında müşteriye özel el yapımı çizimler geliyor. Düğün konseptlerine özel desenler, manzaralar ve bazen de portreler çiziyorum. Bunun dışında düğün günü kullanılacak tüm ürünleri de tasarlayıp üretiyorum, tabii ki tüm tasarımları yine kendi çizimlerimle, yazıları da kendi el yazımla yapıyorum. Yani oldukça detaylı ve özgün bir süreç oluyor diyebilirim.

Düğünlerle ilgili tasarımlar yaparken (davetiye, menü gibi) vizyonunuzu, tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz?

Bu çok kolay bir soru değil, çünkü bir tasarımcı olarak bir sanatçının sahip olduğu özgürlüğe sahip değilim, en önemli amacım müşterilerimi memnun edecek işler çıkarmak. Yaptığım tüm tasarımlar müşterilerimle detaylı olarak konuşulup, onlarla birlikte kararlaştırılıyor.

Tabii ki belli bir illüstrasyon çizgim var; yeşili ve doğayı bol bol kullandığım, sade ve zarif bir çizgide kalmaya özen gösteriyorum. Zaten genel olarak da tarzımı beğenen kişiler müşterim oluyor, ama her davetiye işi birbirinden farklı pek çok detay içeriyor. Bu detayları müşterilerimin vizyonunu dinleyerek çizdiğim için, bu süreçte kendi çizgimi esnettiğim de oluyor. :)

“En büyük ilham kaynağım doğa.”

Peki düğün davetiyelerini tasarlarken nelerden ilham alıyorsunuz?

Benim en büyük ilham kaynağım doğa. İllüstratörlüğü full-time yapmak aklımın ucundan bile geçmiyorken bile, yaptığım çizimler büyük çoğunlukla doğaya ait detaylar ve renk paletleri içeriyordu, dolayısıyla davetiyelerimde de sıklıkla doğaya ait detaylar kullanıyorum.

Ayrıca son zamanlarda antik ve klasik dünyadan da çok ilham almaya başladım (İtalya’da uzun süre geçirmenin sonuçları :)). Ama kendi özel ilham kaynaklarım dışında, müşterilerimin düğün konseptleri neyse, ona uyum sağlamaya dikkat ediyorum.

mazu-studio-roportaj-02

“Tüm davetiyelerim her şeyiyle benim tasarımım ve çifte özel. Mazu Studio’yu davetiye işi yapan diğer pek çok işletmeden ayıran nokta bu.”

Her çifte özel tasarımlar mı yapıyorsunuz, yoksa belirli bir şablonunuz var mı?

Tüm davetiyelerim (ve düğün setlerim) çifte özel oluyor, Mazu Studio’yu Türkiye’de davetiye işi yapan diğer pek çok işletmeden ayıran nokta da bu sanırım. Kendilerinin veya hayvanlarının portresini isteyen çiftlerden, evlilik teklifi anına dair özel bir detay isteyen çiftlere kadar pek çok farklı konseptte davetiye yapıyorum.

Şablon yaparak çalışmak daha rahat tabii ki, ben her davetiyeye büyük emek veriyorum ama müşterilerimin mutluluğuna kesinlikle değiyor.

Müşterilerinizin mutluluğunun sizin için çok önemli olduğunu anlamak güç değil. :) Yeri gelmişken soralım, müşterilerinizle bu iş birliğini nasıl sağlıyorsunuz, en çok ne yönde taleplerle karşılaşıyorsunuz?

Uyumlu bir iş birliği ve karşılıklı güven sağlamak böyle özel işlerde çok önemli, bu nedenle ben olabildiğince şeffaf bir süreç yürütüyorum. Müşterilerimle ilk detayları konuştuğumuz andan, matbaaya gidene kadarki tüm tasarım sürecini müşterilerimle paylaşıyorum, böylece ortaya istenmeyen herhangi bir sonuç çıkmıyor.

Müşterilerimin talepleri, ilk konuştuğumuz konsepti taslak olarak çizdikten sonra biraz değişebiliyor ama çoğunlukla düğünün genel havasına uyan ve kendi ilişkilerine dair detaylar içeren özel işler isteniyor.

mazu-studio-roportaj-03

“Şu sıralar en çok kullandığım renkler kobalt mavisi, cam göbeği ve somon rengi.”

Bizim evlilik hazırlığındaki çiftlerde gözlemlediğimiz kadarıyla davetiye konusunda en çok kararsız kalınan detaylardan biri de renk paleti. Siz tasarımlarınızda en çok hangi renkleri kullanıyorsunuz?

Renk paleti seçimi sadece davetiye tasarımında değil, görsel olan her işte tasarım sürecinin en önemli ve zor kısımlarından biri. Bu nedenle renk konusunda kararsız kalmak çok normal. Ben yaptığım tüm işlerde müşterilerimle detaylı bir renk paleti araştırması yapıyorum, birkaç farklı alternatif konuşup, ona göre bir renk paleti üzerinden gidiyorum.

Şimdiye kadar kır düğünü yapan çok müşterim olduğu için, yeşil ağırlıklı renk paletleri yaptım ama yine de her biri birbirinden farklıydı. Sürekli favorilerim değişse de şu an için kişisel olarak en çok kullandığım renkler kobalt mavisi, cam göbeği ve somon rengi.

Şu ana kadar yapmış olduğunuz en sıra dışı tasarım hangisiydi, bu sorunun cevabını çok merak ediyoruz!

Şimdiye kadar yaptığım en sıra dışı tasarım, sadece illüstrasyon olarak değil, davetiye setinin geneli olarak da çok özel olan bir Ekim düğünü içindi. Oldukça kalabalık olan bu düğün seti (davetiye, lcv kartı, masa numaraları, menü, bağış kartları vs.), içerdiği el yapımı altın detaylarıyla ve el boyaması zarflarıyla benim için çok özel bir yere sahip.

Tabii ki ortaya çıkan işin kalitesi ve orijinalliği, müşterimle yakaladığım uyumdan da geliyor. Daha önce hiç yapmadığım altın işleme tekniğini müşterim bana güvendiği için deneyebildim. Özel veya sıra dışı bir iş çıkarabilmek için en önemli noktanın karşılıklı güven ve uyum olduğunu düşünüyorum. Hala da herkesin en çok sorduğu davetiye setim odur. :)

(Davetiye setinin resmini sizin için aşağıya ekledik!)

mazu-studio-roportaj-04

Biraz da çiftler için birkaç ipucu isteyeceğiz sizden. Sizce çiftler düğünle ilgili tasarımlarda nelere dikkat etmeli? Düğünde tercih edilecek tema ve renklerin davetiye ve diğer kırtasiye parçalarında da yansıtılması önemli mi? Biraz tavsiyelerinizi alabilir miyiz?

Düğünden düğüne çok değişiyor aslında. Bazı çiftler tüm düğünün aynı konseptte olmasını istiyor, ki bence de görsel tutarlılık önemli, bazıları da düğün davetiyelerinde farklı bir tema, düğün günü kullanılacak ürünlerde farklı bir tema istiyorlar.

Ben düğünlere dışarıdan tasarımcı gözüyle baktığım için, tüm setin düğünün geri kalanıyla uyumlu olmasını doğru buluyorum ama tabii ki düğün duygusal ve çok katmanlı bir süreç, bu nedenle farklı konseptler ve detaylar isteyen çiftleri de anlayabiliyorum. :)

“Ücrete en çok etki eden faktörler işin orijinalliği, kâğıt tipi ve özel baskı işlemleri.”

Herkesin en merak ettiği noktalardan biri de tabii ki fiyat konusu. Davetiye ve diğer tasarımlarda fiyatın belirlenmesinde rol oynayan faktörlerden biraz bahsedebilir misiniz?

Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de düşük, orta ve yüksek fiyatlı seçenekler var. Tabii ki her markanın hedef kitlesi ve kendini konumlandırdığı yer farklı; Mazu Studio için bu konum orta-yüksek fiyat aralığı diyebilirim. Yaptığım tüm setleri kendim çizerek, internetten çizim indirmeden yaptığım için, fiyatlarım belli bir miktarın üstünde oluyor. Bu fiyatları belirlemek zorlandığım konulardan biri, çünkü hem kendi emeğime haksızlık olmayan hem de karşı tarafın bütçesine uygun bir fiyat bulmak ince bir denge gerektiriyor.

Harcanan emeğin karşılığını almak ölçmesi zor bir kriter ama daha net ölçülebilir başka kriterler de var tabii ki. Mesela baskı masrafları da fiyatların belirlenmesinde büyük bir ölçüt. Özellikle standart baskı tipleri dışında özel işlemler istenirse fiyat doğru orantılı olarak yükseliyor (tabii işin orijinalliği ve kalitesi de aynı şekilde artıyor). Seçilen kâğıt tipi de fiyat belirlemede önemli bir yere sahip ve aynı şekilde ne kadar özel bir kâğıt tipi seçilirse, o kadar yüksek fiyatlı ve kaliteli bir tasarım çıkıyor.

"Davetiye siparişleri en az düğünden 3 ay önceden verilmeli."

Peki yeni evlenecekler davetiyeleri için tasarımcılarla görüşürken nelere dikkat etmeli ve ne konularda bilgi almalı, hangi soruları sormalı? Bir tasarımcının ipuçları çok işlerine yarayabilir!

Bir tasarımcıya iş yaptırmak çoğu insanın haklı olarak deneyimsiz olduğu bir konu, bu nedenle pek çok müşterim direkt olarak konuya “bizi siz yönlendirin” diye giriyor. Genel olarak verebileceğim birkaç öneri var; ilki ve en önemlisi özel tasarım isteyenlerin mutlaka erken davranması gerektiği. Aceleyle yapılan işler çoğunlukla en iyi sonucu vermiyor. Benim önerim, evlenecek çiftlerin düğün tarihinden en az 3 ay önce davetiye siparişi vermeleri (yurtdışından gelecek misafirleri varsa daha da erken).

Bunun dışında, çalışmak istedikleri tasarımcıyı iyi araştırmalarını ve tasarımın taslağına detaylı ve olabildiğince net “feedback” vermelerini önerebilirim. Eksik veya yanlış yorumlar tasarım sürecini çok uzatabiliyor.

mazu-studio-roportaj-05

“2019 trendleri arasında daha çok kişiye ve davete özel, illüstrasyonlu davetiyeler var.”

Sırada son sorumuz var. Ama kesinlikle cevabını en çok merak ettiklerimizden! Sizce 2019’da davetiyelerde göreceğimiz trendler neler olacak?

Trendleri takip etmek işimin en sevdiğim yanlarından biri ve bu senenin trendleri benim tasarım çizgime yakın olduğu için çok mutluyum :) İlk olarak yılın renginden bahsetmeden olmaz. Her sene Pantone o yıla moda, mimari ve görsel tasarımda damga vuracak bir renk seçiyor. Bu senenin rengi de Living Coral adını verdikleri canlı, sıcak bir mercan rengi. Düğün konseptlerine rahatlıkla uyarlanabilir, romantik bir renk olduğu için, bu sene bol bol göreceğimize inanıyorum.

Renk dışında trend olarak geleneksel olmayan ve daha küçük düğün organizasyonlarına ağırlık verildiğini gözlemliyorum, yani bu sene daha çok kişiye ve davete özel, illüstrasyon işi var. Bu illüstrasyon siparişleri de geleneksel “floral” desen temasının dışında, çok özgün ve özel siparişler. Yani düğünler butikleştikçe, müşterilerin illüstrasyon talepleri de özelleşiyor.

Son olarak da sadece davetiyelerde değil, tüm düğün ürünlerinde farklı materyallerin kullanımına daha sıcak bakılacağını düşünüyorum.  Masa numaralarından isimliklere, pek çok ürünü bu sene alışagelmişin dışında materyallerle üreteceğimize inanıyorum. Bu tür, gelenekselin dışında çıkan değişiklikler beni çok heyecanlandırıyor, bakalım neler gelecek karşımıza 2019’da :)

Önerilen Yazılar