Düğün Planlama

Nikah Şahidi Kimler Olabilir? Nikah Şahidiyle İlgili En Merak Edilen Sorular

19/08/2022
Bridolog 3 dakikalık okuma
Gelin ve damadın hayatlarını birleştirmesinde onlara şahitlik eden nikah şahitleri hakkında en çok merak edilenleri sizler için cevapladık. Siz de sevdiklerinizin nikahında şahit olmak istiyor ya da kendi nikahınız için şahit seçmek istiyorsanız öncesinde mutlaka bilmeniz gerekenlere bir göz atalım!

Resmi nikahın olmazsa olmazlarından biri de şahitler! Gelin ve damat için ayrı ayrı seçilen şahitler çiftin en özel gününde onlara devletin huzurunda eşlik etmek için seçiliyor. Peki nikah şahitleri neye göre seçiliyor? Kimler nikah şahidi olabilir, kimler olamaz? Nikah şahidi olmanın şartları neler? Hadi gelin nikah şahitliği konusunda en çok merak edilen bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını birlikte inceleyelim.

Nikah Şahidi Olmadan Resmi Nikah Kıyılır mı? 

Türk Medeni Kanunu’nda yer alan evlendirme yönetmeliğine göre Türkiye Cumhuriyeti’nde kıyılan bütün resmi nikahlarda nikah şahidi olması şartı bulunuyor. Nikah şahidi olmayan nikahlarda resmi işlemler tamamlanamadığı için evlilik gerçekleştirilemiyor. Bu nedenle resmi nikahın kıyılabilesi için en az 2 kişinin şahit olması şartının yerine getirilmesi gerekiyor. Belirlenen nikah şahitlerinin resmi nikah zamanı gelmeden önce kimlik bilgilerinin görevli memura bildirilmesi şartı bulunuyor.

Nikah Şahidi Olmanın Şartları Nelerdir?

Resmi nikahın gerçekleşmesi için evlenecek olan çiftin yanında bir de en az iki şahit olması gerekiyor. Evlenecek olan çiftin uyması gereken prosedürler olduğu gibi nikah şahitlerinin de devlet nezdinde kabul edilebilir olması için belli kurallar bulunuyor. Türkiye’de resmi nikahın kıyılabilmesi için şahitlik eden kişilerin Türk Medeni Kanunu’nca belirlenen şartlara uyması gerekiyor. Bu şartlara göre;

  • Gelin ve damadı tanıyan,
  • 18 yaşını dolduran ve 
  • Akli dengesi yerinde olan kişilerin şahitlik yapmasına izin veriliyor. 

Nikah Şahitliği İçin Başvuru Gerekir mi?

Evet, gelin veya damada nikah sırasında şahitlik edecek olan şahitlerin nikah öncesinde ilgili kuruma bildirilmesi gerekiyor. Ancak bu prosedür zorlayıcı ve uzun süren bir süreç değil. Şahit olacak olan kişilerin TC kimlik numaralarının yer aldığı kimlikleri ve ikamet adresleri memura bildirilerek nikah şahidi olarak kaydediliyor. Nikah esnasında gelin ve damadın imza attığı defterde, şahit bölümüne şahitlerin de imza atması gerekiyor. 

Nikah başvurusunun nasıl yapıldığını ve gerekli belgeleri öğrenmek istiyorsanız buradan ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.

Kimler Nikah Şahidi Olamaz? 

Nikah şahidi olmak için zorlayıcı şartlar ve yasalar bulunmuyor. Daha çok nikah şahitliği yapabilecek kriterde olup olmadığı değerlendirilir. Bunun için nikah şahidi olmak isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş erişkin kişiler olmaları ve nikaha şahitlik edebilecek akli dengeye sahip bireyler olmaları şartı bulunur. Bu şartları yerine getirmeyen kişiler ise resmi nikahlarda şahitlik yapamıyor.  

Resmi Nikahta Kaç Şahit Olabilir?

Günümüzde resmi nikahlarda nikahın geçerli sayılabilmesi için en az 2 şahit şartı bulunmakta. Ancak dileyen çiftler ikiden fazla nikah şahidi ile nikah yapabiliyor. Genellikle en fazla 4 kişinin nikah şahidi olarak imzası kabul edilse de bu uygulama belediyeden belediyeye göre değişkenlik gösterebildiği için başvurduğunuz kurumdan bilgi alarak en net sayıyı öğrenebilirsiniz. 

Türk Vatandaşı Olmayanlar Nikah Şahidi Olabilir mi?

Evet, resmi nikah şahitliğinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması zorunluluğu bulunmuyor. Türkiye’de geçici olarak ikamet eden, ziyaret için gelen yabancı uyruklu kişiler de nikah şahitliği yapabiliyor. Ancak resmi nikah şahitliğinin kabul edilebilmesi için yabancı uyruklu kişinin geçici kimlik belgesinin ya da pasaportunun yanında olması ve kimlik bilgilerinin memura bildirilmesi şartı bulunuyor. Bu şartlara uyan tüm yabancı uyruklu vatandaşlar resmi nikah şahitliği yapabilir. 

Kardeşler Resmi Nikah Şahidi Olabilir mi?

Resmi nikahlarda şahitlik ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de akrabalardan ve kardeşlerden şahit olup olamayacağı. Şahitlik şartları arasında kardeşlerin şahitlik yapamayacağı ile ilgili bir kural bulunmuyor. Bu sebeple nikah şahitliği yapmak isteyen kardeşler resmi nikahta şahitlik edebiliyor. Genellikle gelin ve damadın yakın arkadaşları şahitlik için tercih edilse de bazı nikahlarda öz kardeşler ve akrabaların da şahitlik yaptığına rastlıyoruz. 

Anne veya Babadan Nikah Şahitliği Yapabilir mi? 

Nikahlarda akrabalar da kardeşler gibi gelin ve damada nikah günü resmi olarak şahitlik edebiliyor. Ancak öz anne ve babaların şahitlik yapılmasına ise resmi olarak izin verilmiyor. Bazı belediyelerde ise iki ayrı şahit daha bulunması şartı ile anne ve babanın da şahitlik etmesine izin verilebiliyor. Bu konu hakkında da en güncel bilgiyi nikah işlemlerinizi gerçekleştireceğiniz belediyeden alabilirsiniz. 

Önerilen Yazılar