Düğün Planlama

Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

07/06/2024
Yazar Naz Nalbantoğlu Bridolog Kurucu Ortağı, Avukat, Editör, İçerik Yazarı 4 dakikalık okuma
İnceleyen Sinem Karaman Editör, İçerik Yazarı

Teklifler edildi, hatta kabul bile edildi! Şimdi sırada evlilik heyecanı var! 🎈 Evlenme kararı alan çiftlerin resmi olarak yapması gereken adımları izlemesi ve gerekli belgeleri alması gerekiyor. Evlenme Ehliyet Belgesi ise bunun ilk adımı! Evlenme ehliyet belgesi, evlenmek isteyen çiftlerin yasal olarak evlenebilmeleri için zorunlu olan resmî belge. Peki, bu belgeyi nereden ve nasıl alabileceğinizi biliyor musunuz? Merak etmeyin, süreci en kolay nasıl geçeceğinizi adım adım açıklayacağız. Böylece evlilik yolculuğunuza sorunsuz bir başlangıç yapabilirsiniz! 

Evlilik Ehliyeti (Evlenme Ehliyet Belgesi) Nedir?

Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu bireylerin sayısının artmasıyla birlikte kişiler arasındaki evlilikler de artıyor. Dolayısıyla evlenme ehliyet belgesi nedir? sorusunu daha sık duymaya başladık. Evlenme ehliyeti belgesi evlilik başvurusu için gerekli olan belgelerden biri. Evlilik kararı alan ve bu yolda ilk adımı atmaya hazırlanan çiftlerin kesinlikle temin etmeleri gereken belge, çiftlerin evlenmelerine herhangi bir engel olup olmadığını resmi olarak inceler ve onaylar. Belge kadının ve erkeğin evlenmelerine mâni bir durum olmadığını, yaş ve medeni durum gibi kriterlere uygun olduklarını gösteriyor. 

Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlardan ya da başka ülkede yaşayan Türk vatandaşlarından istenen belge onların bilgileri kimlik paylaşımı sisteminde yer almadığı için talep ediliyor. Türk vatandaşlarının bilgileri sistemde mevcut olduğundan onlardan bu belge istenmez. Ancak yabancı uyruklu vatandaşların bilgileri sistemde bulunmadığından belgenin sunulması zorunludur. Yani yabancı uyruklu bireylerin evlenme sürecinde belgeyi almaları şarttır. 

evlenme ehliyet belgesi nasıl alınır

Kimler Evlenme Ehliyet Belgesi Almalıdır?

Herkes teknik olarak evlenme ehliyeti belgesi almak zorunda ancak Türk vatandaşları için gerekli bilgiler evlilik kimlik paylaşımı sisteminde zaten yer alıyor. E-Devlet'te bekar olup olmadıkları veya evlenmelerine engel bir durumları olup olmadığı gibi soruların cevapları bulunabilir. Yabancı uyruklular, sığınmacılar ve mülteciler ise evlilik ve boşanma durumlarında bulundukları ülkenin yasalarına tabi oluyor. Evlilik yaşı, evlilik ehliyeti ve diğer evlilik koşulları gibi konularda Türk Hukuku’nun kanunlarına uymak zorundadır. 

Türkiye'de evlenmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşlar, yurt dışında evlenmek isteyen Türkler ve uluslararası koruma kanunu kapsamındaki yabancı uyruklu bireylerin evlenme ehliyeti belgesi alması gerekiyor. Kişilerin evlilik konusunda herhangi bir engel olup olmadığı, Türkiye’de nüfusa kayıtlıysa Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınacak evlenme ehliyet belgesiyle veya henüz nüfusa kayıtlı değillerse emniyet makamlarının kayıtlarından elde edilecek bilgilere göre tespit edilebiliyor. Yabancı uyruklu vatandaşlar için evlenme ehliyeti belgesinin istenmediği durumlar da var. Eğer bu kişiler kendi ülkelerinden veya bulundukları ülkelerdeki temsilciliklerden bekarlık belgesi ve doğum belgesi alırlarsa ayrıca evlenme ehliyeti belgesi almalarına gerek kalmıyor. 

evlenme ehliyet belgesi

Evlenme Ehliyet Belgesi Nereden Alınır?

Eğer yabancı uyrukluysanız ve Türkiye’de evlenmek istiyorsanız kendi ülkenizden ya da Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerden evlenme ehliyet belgenizi alabilirsiniz. Biraz daha karışık süreç olabilir ama endişelenmeyin genellikle konsolosluklar bu konuda size rehberlik edecektir. Türkiye’de yaşayan mülteciler, şartlı mülteci, ikincil koruma statüsündekiler ve uluslararası koruma başvuru sahipleri için durum biraz daha farklı. Bu kişiler il göç idaresi müdürlüklerine başvurmalı. Müdürlükler kişinin statüsünü ve durumunu belirten resmi kayıtlara göre evlenme ehliyet belgesini düzenler.

evlenme ehliyet belgesi nasıl alınır

Uluslararası Evlenme Ehliyet Belgesi Nasıl Alınır?

Uluslararası evlilikler söz konusu olduğunda evlenme ehliyet belgesi almak biraz daha karışık hale gelebilir. Uluslararası Evlenme Ehliyet Belgesi almak için öncelikle bulunduğunuz ülkenin yasalarına uygun hareket etmelisiniz. Eğer Türkiye'de iseniz ve yabancı biriyle evlenecekseniz Türk nüfus müdürlüğüne başvurarak işlemleri başlatmalısınız.

Süreçte hem sizin hem de eş adayınızın nüfus cüzdanı, pasaport gibi kimlik belgeleri, ikametgâh, doğum belgesi ve boşanma veya ölüm belgeleri gibi evlilik öncesi durumunuzu belirten belgeler gerekebilir. Yabancı uyruklu biriyle evlenecek Türk vatandaşlarının eş adaylarının belgelerini Türkçeye tercüme ettirmesi ve belgelerin noter tasdikinden geçirilmesi gerekebilir. Eğer Türkiye dışında bir ülkede evlenecekseniz ülkenin konsolosluklarından veya Türkiye'deki konsolosluklarından gereken bilgileri alarak uluslararası geçerliliği olan evlenme ehliyet belgesini edinebilirsiniz.

evlenme ehliyet belgesi nasıl alınır

Evlenme Ehliyet Belgesi E-Devletten Alınır mı?

E-devlet üzerinden birçok işlemi kolayca yapabildiğimiz dijital çağda birçok kişi "Evlenme Ehliyet Belgesi e-devlet üzerinden alınabilir mi?" diye merak ediyor. Türk vatandaşları nikah için gerekli olan ikametgâh gibi belgelerin birçoğunu e-devlet üzerinden alabiliyor. E-devlet Türkiye'deki vatandaşların hayatını kolaylaştıran platform ve evlenmek isteyen çiftler için büyük bir kolaylık sağlıyor.

Yabancı vatandaşlar ya da çift vatandaşlığı olan kişiler de E-devlet portalında bulun Göç İdaresi Başkanlığı sayfasından Evlenme Ehliyet Belgesi Başvurusu yapabiliyor. ‘Evlenme Ehliyet Belgesi Sorgulama ve Döküm" hizmeti sayesinde belgenizi online olarak sorgulayabilir ve uygun görülürse buradan onaylı bir şekilde dökümünü alabilirsiniz. İşlem için e-devlet şifrenizle sisteme giriş yapmanız yeterli. Ardından ilgili hizmeti seçerek istediğiniz belgeye kolayca erişebilir ve işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. 

Evlenme Ehliyet Belgesi Almak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Evlenme Ehliyet Belgesi almak için bazı temel belgelere ihtiyacınız var. Süreçte gereken belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlamak işlemlerinizi hızlandıracaktır. 

●    Nüfus Cüzdanı veya Pasaport: Her iki tarafın da geçerli kimlik belgeleri gereklidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için nüfus cüzdanı yabancı uyruklular için ise pasaport kullanılabilir.
●    İkametgah Belgesi: Çiftlerden her birinin yaşadıkları yeri gösteren güncel ikametgah belgesi gereklidir.
●    Sağlık Raporu: Evlilik öncesi çiftlerin sağlık durumlarını gösteren hastanelerden veya yetkili sağlık merkezlerinden alınan tam teşekküllü sağlık raporu şarttır.
●    Fotoğraf: Genellikle son altı ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraflar istenir.
●    Eğer varsa Boşanma veya Ölüm Belgesi: Daha önce evlenmiş ve boşanmış ya da eşi vefat etmiş kişiler için boşanma kararı veya ölüm belgesi sunulmalıdır.

Belgeleri tamamladıktan sonra bağlı olduğunuz ilçe nüfus müdürlüğüne veya evlendirme dairesine başvurarak işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

evlenme ehliyet belgesi nasıl alınır

Evlenme Ehliyet Belgesi Geçerlilik Süresi Nedir?

Evlenme Ehliyet Belgesi verildiği tarihten itibaren 6 ay boyunca geçerli. Belgeyi aldıktan sonra altı ay içinde nikahınızı kıydırmanız gerekir. Altı ay, aslında düğün planlaması için oldukça yeterli bir süre. Zaman zarfında düğün mekanını ayarlamak, davetiyeleri hazırlamak ve diğer tüm detayları planlamak için geniş bir zaman dilimi sunar. Eğer süre içinde evlenmezseniz Evlenme Ehliyet Belgesinin süresi dolmuş olacak ve yeni bir belge almanız gerekecek. 

Evlenme Ehliyet Belgesi Tek Alınır mı?

Evlenme Ehliyet Belgesi çiftlerin her biri için ayrı ayrı alınır. Yani evlenecek olan her iki tarafın da kendi adına bu belgeyi temin etmesi gerekir. Süreçte her iki kişinin de nüfus cüzdanı, ikametgâh, sağlık raporu gibi belgeleri ile başvuruda bulunması ve her iki taraf için de evlenme ehliyetinin ayrı ayrı düzenlenmesi şart.

Önerilen Yazılar