Güzellik & Bakım

Dövme Bakımı Nasıl Olmalıdır?

24/02/2024
Bridolog 6 dakikalık okuma

Sanat, derimizin altına işlendiğinde nasıl bir hikâye anlatır hiç düşündünüz mü? Dövmeler; renkli mürekkeplerle, cesur çizgilerle ve derin anlamlarla dolu ve biz de onları birer sevgi göstergesi olarak bedenimizde taşırız.  Ancak, dövme ile ilgili en önemli yolculuk belki de onun bakımında başlar. Tıpkı bir sanat eserinin özenle korunmasını gerektirdiği gibi dövmelerin de parlaklığını ve canlılığını uzun yıllar boyunca koruyacak bir bakıma ihtiyacı vardır. 

Dövmeler doğru bakım yapıldığında daha uzun süre sağlıklı görünebilir. Dövme bakımı hiçbir zaman ‘tek tip’ değildir; her dövme ve cilt tipi kişiye özgü nazik yaklaşımları hak eder. İster ilk dövmesini yeni yaptırmış biri olun, ister yıllardır ink’li (mürekkepli) hayat süren biri olun sizlere dövmelerinizi nasıl parlak, net ve en önemlisi sağlıklı tutacağınıza dair bazı altın değerinde ipuçları vereceğiz. Öyleyse sanatınızın bakımı için yapmanız gerekenleri beraber keşfedelim!

dövme bakımı nasıl yapılır

Dövme Sonrası Ciltte Neler Olur?

Bir dövme stüdyosunun kapısından adımınızı attığınızda, bedeninize ekleyeceğiniz yeni bir sanat eseriyle birlikte derinizin de bambaşka bir hikâyeye yelken açtığını unutmayın. Dövme yapıldıktan sonra cildinizde gerçekleşen dansa tanık olacaksınız; bir yandan iyileşmeye çalışırken bir yandan da yeni mürekkebin varlığına alışacak. İlk olarak cilt gerçek bir savaşçı gibi iğne darbeleri nedeniyle ortaya çıkan mikro yaraları iyileştirmek için hemen harekete geçer. 

Bu süreçte dövme yapılan bölge kızarabilir, bir miktar şişebilir ve hafif bir sızı hissedebilirsiniz; bu tamamen normaldir ve savaşacak çok şeyi olan vücudunuzun bir tepkisidir. Sonrasında ise cildiniz yeni bir üst tabaka oluşturmak ve kendini yenilemek için hücre üretimini hızlandırır. Hafif bir kabuklanma ve pullanma görülebilir ki bu iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır. 

Kendine gelmeye çalışan cildinize nazik davranın ve verilen bakım talimatlarına sadık kalın. Dövmeniz, doğru bakımla birlikte renklerin solgunlaşmasına ve detayların bozulmasına izin vermeden yıllar boyunca canlılığını sürdürebilir ve sizinle birlikte yaş alabilir. 

dövme bakımı nasıl yapılır

Dövme Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Dövme yaptırdıktan sonra ilk 48 saat oldukça önemli. İlk olarak dövme sanatkarınızın dövme üzerini örtmek için kullandığı bandajı veya filmi genellikle 2-4 saat sonrasında çıkarın. Bu adım, derinin nefes almasına ve iyileşme sürecinin başlamasına olanak tanır. Sonrasında nazik ve steril bir şekilde dövmeli alanı antibakteriyel, parfümsüz sabunla yıkayıp, ardından hafifçe kurulamak yerleşecek herhangi bir mikrobu def etmek için elzemdir. 

Yarada oluşan kabukları koparmayın ya da kaşımayın bu iyileşme sürecini uzatır ve dövmenin görünüşünü bozabilir. Kesinlikle önemli olan bir başka husus ise iyileşme süreci boyunca dövmeyi güneş ışınlarından korumak. Güneşin UV ışınlarına karşı koruma sağlamak dövmenizin ömrünü uzatır ve canlılığını korur.

Ayrıca dövmeli bölgeyi nemlendirmek de kritik. Dövme sanatkarınızın tavsiye ettiği veya hipoalerjenik özelliklere sahip dövmeler için uygun olan nemlendiricileri günde birkaç kez uygulayarak cildinizin elastikiyetini ve nemini koruyun. En nihayetinde sabır dövme bakımı sürecinin altın anahtarı. Bu dönemi sabırla ve özenle atlatarak dövmenizin sanatsal güzelliğini ve berraklığını uzun yıllar boyunca sergileyebilirsiniz. 

dövme bakımı nasıl yapılır

Dövme Sonrası Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

Bazen yepyeni bir dövmeyi korumak bebek adımlarıyla yürümeye başlamak kadar dikkat isteyen bir süreci ifade eder. En yaygın yapılan yanlış o dövme kaplı cildi yeni bir oyuncakmış gibi fazlasıyla kurcalamak olabilir. Evet, durmadan kontrol etmek fark etmeden üzerine dokunmak veya kabukları kazımak taze dövmenizin zarar görmesine ve hatta enfeksiyon kapmasına sebebiyet verebilir. Dövme yapılmasının ardından 2-3 hafta boyunca aşırı su temastan kaçınmak gerekir. Çünkü fazla su dövmenin iyileşme sürecini aksatır ve dövmenin mürekkebinin akmasına neden olur. Dövmeye vazelin sürmek dövme sonrası yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi. Vazelin gibi ağır merhemleri aşırı kullanmak ya da dövme için uygun olmayan kremler kullanmak cildin nefes almasını engeller ve iyileşmeyi yavaşlatır. Dövme için özel olarak tasarlanmış ürünler tercih edilmeli.

Ayrıca dövme sonrasında sıkı giysiler giymemeye de özen göstermeniz gerekir. Özellikle yeni dövmeler havayla temas edebilmeli ve sürtünmeden kaçınılmalı. Bunların dışında taze bir dövmeyi UV ışınlarına maruz bırakmak hem dövme rengini soldurur hem de cildinizi yakar aynı zamanda da iyileşme sürecini uzatır.

Dövme Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

Dövme sanatının vücudunuzda ebedi bir yer edinmesiyle başlayan yolculuk iğnelerin son dokunuşu ile bitmez; asıl hikâye, ona nasıl bakacağınızla şekillenir. Doğru dövme bakımı nasıl yapılır? Bu sorunun cevabını sizler için listeledik:

1. Cildinizi Nemli Tutun

Cildinizi nemli tutmak taze bir dövmenin iyileşme kılavuzunun en temel maddelerinden biri. Bir çiçeğin canlı ve taze kalması için suya ihtiyaç duyması gibi dövmeli cildiniz de esnekliğini ve sağlığı korumak için düzenli bir nemlendirme ritüeline muhtaç. 🌿 Ancak burada dengeyi iyi ayarlamak önemli. Cildinizi aşırı nemlendirmek yerine sanatçınızın önerdiği veya dövme dostu olarak bilinen hafif ve parfümsüz nemlendiricilerle günde birkaç kez nazik bir dokunuş yeterli. 

dövme bakımı nasıl yapılır

2. Dövmenizi Temiz ve Kuru Bir Şekilde Saklayın

Dövmenizi temiz ve kuru tutmak iyileşme sürecinin en kritik aşamalarından birini oluşturur. İyileşen cilde nazikçe bakmak için dövme sanatçınızın verdiği talimatlara uygun bir şekilde dövmeyi antibakteriyel, parfümsüz sabunla yıkayın ve ardından hafif vuruşlarla kurulayın. Bu temizlik ritüeli sırasında dövmeye zarar vermemek için cildi ovarak değil hafifçe tampon yaparak kurulamak önemli. Cildi kuru tutmak ise bakterilerin üremesini önler ve dövmenin iyileşme sürecinde oluşabilecek istenmeyen durumları engeller. Nemli ortamlar bakteri ve mantarların üremesine çok müsait olduğundan dövme iyileşene kadar uzun süreli banyolar, havuz ve deniz gibi aktivitelerden kaçınmak gerekir. 

3. Doğrudan Güneş Işığından Uzak Durun

Doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın zararları dövme bakımında özellikle önem arz ediyor. 🌞 Çünkü güneşin UV ışınları hem yeni hem de iyileşmiş dövmelerin rengini soldurur ve bu narin sanat eserinin ömrünü kısaltır. İyileşme süresince yani ilk birkaç hafta boyunca dövmeyi UV ışınlarından tamamen korumak için giysiler veya UV koruyucu bandajlar kullanabilirsiniz. Dövme tamamen iyileştikten sonra bile yüksek faktörlü güneş koruyucuları sürerek dövmenin renginin solmasını engelleyebilirsiniz.

dövme bakımı nasıl yapılır

4. İki Hafta Boyunca Havuz veya Denize Girmekten Kaçının

Dövme yaptırdıktan sonraki ilk iki hafta bu renkli mürekkebin cildinizle olan narin dansı esnasında onu dış etkenlerden korumanız gereken bir süreç. Özellikle havuz ve deniz gibi yerler dövmenizin iyileşme sürecini tehlikeye atabilecek mikroplarla dolu.  Ayrıca, klor ve tuz gibi kimyasallar iyileşmekte olan deriyi tahriş edebilir ve dövmenin görünümünü olumsuz etkileyebilir. Bu kritik iki haftalık dönemde su sporları, yüzme ya da sıcak küvet banyolarından uzak durmak enfeksiyon riskini azaltacak ve dövmenizin sağlıklı bir şekilde iyileşmesine katkı sağlayacak.

dövme bakımı nasıl yapılır

5. Dövmenize Zarar Vermemek İçin Temiz ve Rahat Giysiler Tercih Edin

Dövmenizin iyileşme döneminde giydiğiniz kıyafetler de dövmenize etki edebilir. Sürtünmeyi ve baskıyı azaltmak için geniş, pamuklu ve nefes alabilen giysiler tercih edilmeli. Yapay kumaşlar yerine doğal liflerden üretilmiş kıyafetler cildin hava almasına olanak tanır ve terin dövme üzerinde olumsuz etkilerini sınırlandırır. Ayrıca sıkı giysiler dövmeye sürekli baskı uygular bu da iyileşme sürecini uzatır ve enfeksiyon riskini artırabilir. Yeni dövmeli bölgenizde herhangi bir sürtünme veya baskı olmaması için bol ve rahat giysilerin altın kural olduğunu unutmayın. Cildinizin nefes almasına izin veren ve dövmeyi dış etkenlerden koruyan giysilerle dövmenizin güzel ve sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Dövme Kaç Günde İyileşir?

Herkesin cildi farklı reaksiyonlar gösterebilir dolayısıyla dövmenin iyileşme süreci de kişiye özel bir deneyim. Genelde dövmeler ilk birkaç gün boyunca hafif bir kızarıklığa ve şişliğe neden olur bu durum oldukça normal! İlk hafta sonunda üzerinde hafif bir kabuk oluşumu görebilirsiniz. Bu kabuklar yaklaşık iki haftanın sonunda kendiliğinden dökülmeye başlar.

Ama tam derin iyileşme için ortalama 4-6 haftalık bir süreç gerekir bu süre zarfında derinin en alt katmanları kendini onarır. Bazı büyük ve detaylı dövmelerde ise iyileşme süreci biraz daha uzun sürebilir. 

dövme bakımı nasıl yapılır

Dövme Yaptırdıktan Sonra Streç Ne Zaman Çıkarılır?

Dövme yaptırdıktan sonra streç birkaç saat sonra çıkarılır. Streç filmi çıkardıktan sonra dövmenizi nazikçe yıkayıp temizlemek ve hafifçe kuruladıktan sonra önerilen bir dövme iyileşme merhemi veya losyonu uygulamanız tavsiye edilir. Böylece dövmenizin nemli kalmasını ve iyi bir şekilde iyileşebilmesini sağlayabilirsiniz. 

Önerilen Yazılar