Düğün Planlama

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

06/05/2022
Bridolog 4 dakikalık okuma
Nikah başvurusu için gerekli olan evlilik sağlık raporu hakkında tüm merak ettiklerinizi bir araya topladık! İşte evlilik sağlık raporu almanız için gerekli olanlar;

Evlenme yolunda adım atan çiftlerin en çok merak ettiği konular arasında nikah başvurusu için gerekli olan sağlık raporu yer alıyor. Nikah işlemleri için gerekli olan başvuru evrakları arasında zorunlu olan sağlık raporu çiftlerin evlenmelerine engel olabilecek genetik, bulaşıcı hastalıklarının olup olmadığına ve kan uyumlarına bakılıyor. İlgili kurumlardan eksiksiz bir şekilde alınması gereken evlilik sağlık raporu nereden alınır? Nikah için sağlık raporu kaç günde alınır? Gerekli olan testler nelerdir? Gelin tüm bu soruların cevaplarına birlikte bakalım! 

Evlilik Sağlık Raporu Nedir?

Evlilik sağlık raporu, nikah işlemleri için başvuru esnasında verilmesi zorunlu olan belgeler arasında yer alıyor. Peki bu sağlık raporu neden isteniyor? Öncelikle evlilik için alınması gereken sağlık raporunda çiftlerin evlenmelerine engel teşkil edecek bir sağlık sorunlarının olup olmadığı inceleniyor. 

Çiftlerden birinin herhangi bir bulaşıcı hastalığı var ise bu tespit edilebiliyor, olası çocuk durumlarında genetik problemlerin olmaması için kan uyumlarına bakılıyor. Rapor içerisinde olması gereken zorunlu test ve taramalar yapıldıktan sonra doktor onayı alınarak sağlık raporu diğer evlilik başvuru evrakları ile birlikte teslim ediliyor. 

Nikah İşlemleri İçin Sağlık Raporu Zorunlu mu?  

Evet, resmi nikah için gerekli olan evraklar arasında sağlık raporu yasa gereği verilmesi zorunlu belgeler arasında yer alıyor. Türk Medeni Kanunu’nun 136. maddesinde belirtilene göre evlenmek isteyen çiftlerin, evlilik için engel olacak hastalıklarının bulunmadığını beyan etmesi gerekiyor. 

‘’Madde 136- Erkek ve kadından her biri, nüfus cüzdanı ve nüfus kayıt örneğini, önceki evliliği sona ermiş ise buna ilişkin belgeyi, küçük veya kısıtlı ise ayrıca yasal temsilcisinin imzası onaylanmış yazılı izin belgesini ve evlenmeye engel hastalığının bulunmadığını gösteren sağlık raporunu evlendirme memurluğuna vermek zorundadır. ‘’

Nikah Başvurusu İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?  

Evlilik başvu belgesi için vereceğiniz sağlık raporunu almak için öncelikle başvuru yapacağınız evlendirme dairesinden gerekli tüm belgeleri eksiksiz öğrenmenizi öneririz. Daha sonra sağlık raporunu almak için sağlık kuruluşuna başvurarak evlilk için sağlık raporu istediğinizi belirtebilirsiniz. Devlet ya da özel hastanede de gerçekleştirseniz test ve tarama sonuçlarınızı aile hekiminize imzalatmanız gerekiyor. Aile hekimizine imzalattıktan sonra sağlık raporunuzu evlilik başvurusu belgelerinize ekleyebilirsiniz. 

Evlilik Sağlık Raporunda Gerekli Olan Testler Nelerdir?

Evlilik sağlık raporu kapsamında birçok test ve tarama uygulanıyor. Akciğer grafisi ile birlikte zorunlu testlerde yer alan SMA testi, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan AIDS, frengi, hepatit gibi hastalıkların yanı sıra kan uyuşmazlığı olup olmadığını anlamak için kan grubu testi, tam kan sayımı yapılıyor. Kan uyumuna bakılma nedenleri arasında çocuk olmadan önce herhangi bir genetik uyumsuzluk olup olmadığı belirlenerek olası sağlıksız doğumlar önlenebiliyor.

Evlilik için yapılan sağlık taramasında çiftlerin Akdeniz anemisi olup olmadığını anlamak içinse Hemoglobin Elektroforezi testi yapılıyor. Ancak 50 yaş üzeri kadın ve erkekler için Akdeniz anemisi testi zorunlu tutulmuyor. Evlilik için başvuran 60 yaş üzeri çiftler içinse evlilik raporunun heyet raporu olarak çıkarılması gerekiyor. 

Evlilik Sağlık Raporu Ne Kadar Süre Geçerlidir?  

Nikah başvurusu için alacağınız evlilik sağlık raporunun geçerlilik süresi 6 ay olarak kabul ediliyor. Sağlık raporunu aile hekimine imzalattıktan sonra 6 ay boyunca kullanabilirsiniz. 6 ayı geçen sağlık raporları geçerliliğini kaybedeceği için yeniden test ve taramaların yapılarak çıkartılması gerekir. 

Özel Hastaneden Evlilik Sağlık Raporu Alınabilir mi?

Evlenecek olan ancak çalışan çiftler, başvuru sürecinde gerekli olan belgeleri toplamak için hafta içi vakit ayırmakta zorlanabiliyor. Bu nedenle hafta içi devlet hastenelerine gidemeyen çiftler, evlilik sağlık raporunu almak için özel sağlık kuruluşlarını tercih ediyor. Özel hastanelere başvurarak evlilik sağlık raporu almak mümkün. Ancak özel hastanelerde yalnızca sağlık raporu içerisinde olması gereken tahlil ve tektikler uygulanabiliyor. Gerekli olan tüm test ve taramalar yapıldıktan sonra belgenin geçerli olabilmesi için son aşamada aile hekimine onaylatması gerekiyor. 

Evlilik Sağlık Raporu Kaç Günde Alınır?

Bu süre evlilik sağlık raporunu almak için başvurduğunuz kuruma göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle aynı gün içerisinde ya da ertesi gün sağlık raporu hazır olur. Devlet hastanelerinin yoğunluğuna da bağlı olarak bu süre bazen daha uzun sürebilir. Aciliyet durumunuz var ise öncesinde sağlık kuruluşuna danışarak tahmini işlem süresini öğrenebilirsiniz.  

Evlilik Öncesi SMA Testi Zorunlu mu? Nasıl Yapılır?

Evet, 2021 yılının aralık ayından itibaren evlilik sağlık raporuna SMA tarama testi eklenerek yapılması zorunlu testler arasına dahil edildi. Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığı için uygulanan bu test, çiftin ilerde doğacak olan çocuklarında SMA hastalığına neden olabilecek mutasyon genini taşıyıp taşımadıklarını belirleyebiliyor. 

İlk olarak erkekten kan örneği alınarak taşıyıcılığının analiz edildiği test kapsamında erkeğin taşıyıcı olduğu tespit edilirse kadından da numune alınıyor. Eş adaylarının ikisinde de SMA taşıyıcılığının olduğu tespit edildiğinde tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmaları için çift yönlendirme yapılıyor. 

Evlenmeye Engel Hastalıklar Nedir?  

Evlilik sağlık raporunun yapılmasının temel amacı olan bulaşıcı hastalıkların belirlenmesi, genetik sorunlar ve kan uyuşmazlığının tespitlerinin hepsi evlenmeye engel değildir. Mevzuatta yer alan bilgilendirmeye göre evliliğe engel olan etkenler arasında cinsel yolla bulaşan hastalıklar yer alır. Bu hastalıklar; Cüzzam, frengi, şankroid, verem ve bel soğukluğu (gonore) olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra akıl sağlığı yerinde olmayan bireylerin de resmi olarak evlenmesine izin verilmez. 

Evlenmeye engel hastalıklara sahip olanların mümkünse tedavisi gerçekleştirildikten 6 ay sonrasında sağlıklıdır raporu alarak evlenmelerine izin verilebiliyor. HIV, Hepatit ve SMA gibi testlerin olumsuz sonuçlarında ise çiftlere aşılama programı bilgisi ve danışmanlık verilerek yönlendirme yapılıyor. 

İşte tedavisi gerçekleşmeden evlenmeye izin verilmeyen hastalıklar: 

  • Bel soğukluğu (Gonore)
  • Frengi (Sifiliz)
  • Yumuşak şankr (Şankroid)
  • Cüzzam (Lepra)
  • Verem (Tüberküloz)
  • Akıl hastalığı

Kan Uyuşmazlığına Neden Bakılır?

Evlenecek olan çiftlerin çocuk yapması durumunda kan uyuşmazlığı var ise doğacak olan bebeğin genetik rahatsızlıklarının, kansızlığının ve kalp yetmezliği gibi ölümcül hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu nedenle sağlıklı doğumlar için nikah öncesinde çiftlerden evlilik sağlık raporu kapsamında kan uyumu analizi isteniyor. Kan uyumu tahlili, kan gruplarına göre sınıflandırılıyor. 

Evlilik Sağlık Raporunun Ücreti Ne Kadar?  

Nikah işlemleri için alacağınız evlilik sağlık raporunun ücreti işlemi gerçekleştireceğiniz kuruma göre değişkenlik gösterebiliyor. Devlete bağlı hastane ve aile hekimliklerinde herhangi bir ücret ödemeden evlilik sağlık raporu veriliyor. Eğer tahlillerinizi özel hastanede yaptırırsanız sağlık kuruluşunun belirlediği fiyat politikasına göre test ücretlerini karşımanız gerekiyor. 

 

Önerilen Yazılar