Düğün Planlama

Yıldırım Nikahı Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler

19/04/2020
Bridolog 2 dakikalık okuma
Geçmişten günümüze bazı çiftler söz, nişan ve kına gibi gelenekleri bir yana bırakarak, olabildiğince kısa sürede evlenmek istiyor. Eskiden sıkça karşılaştığımız yıldırım nikahı kavramı hala çiftler arasında merak konusu. Peki gerçekten yıldırım nikahı diye bir uygulama var mı, prosedürleri hızlandırarak bir kaç gün içerisinde evlenmek mümkün mü, bunun için ödenmesi gereken ücret nedir gibi sorula

Yıldırım Nikahı Nedir ve Nasıl Olur?

Aslında yıldırım nikahı geçmiş zamanlarda kalan bir kavram. Eskiden evlilik beyanında bulunduktan sonar inceleme ve itiraz süreleri bulunuyordu. Yaklaşık 15-20 gün süren bu askı süresi sonunda onay işlemi tamamlanarak nikah kıyılabiliyordu. Bu süreyi beklemek istemeyen çiftler ise mahkemeye başvurarak yıldırım nikahı kıyabiliyordu.

Ancak yeni medeni kanunla birlikte yıldırım nikahı kavramı mevzuattan çıkarıldı ve yıldırım nikahı aslında hızlı nikahlar yerine söylenmeye devam ediyor. Artık günümüzde nikah süreci çok hızlı işliyor ve gerekli evrak nikah dairesine teslim edildikten sonra 2-3 gün içerisinde hatta bazen 24 saat sonrasında evlenmek mümkün oluyor.

Yalnızca gerekli evrakla birlikte başvuru sırasında mümkün olan en kısa sürede evlenmek istediğinizi beyan ederseniz işlemler daha hızlı bir şekilde tamamlanabilir.

yıldırım nikahı

Yıldırım Nikahı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Yıldırım yani hızlı nikahta normal nikah için gerekli belgeler haricinde fazladan bir evrak istenmemektedir. Nikah için gerekli olan belgeler şu şekilde:

1. Evlenme Beyannamesi
2. Vesikalık Fotoğraf
3. Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi
4. Evlilik Sağlık Raporu
5. Çiftlerden biri yabancı uyruklu ise Türkiye’de bağlı bulunduğu konsolosluktan bekar olduğuna dair belge (Türkiye'de konsolosluğu bulunmayan yabancılar için bu belge Ankara'da bulunan Dışişleri Bakanlığı'ndan alınabilmekte.)

Nikah başvurusunda bulunmadan önce ilgili belediyeden bilgi almanızda fayda var, çünkü bazı belgeler belediyeden belediyeye değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin, e-devlet sistemine entegre olmamış bazı belediyeler ikametgah belgesi, nüfus kayıt örneği, evlenme ehliyeti belgesi de isteyebiliyor.

Evlilik başvurusu için gereken evrakla ilgili detaylı bilgiye Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır, Gerekli Belgeler Nelerdir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

yıldırım nikahı

Yıldırım Nikahı Ücreti Ne Kadardır?

Nikahın gerçekleşmesindeki süreyi kısaltmak için, yani hızlı nikah için ayrı bir ücret ödenmesine gerek bulunmuyor. Başvuruda bulunduğunuz belediyenin nikah başvurusu için belirlediği ücreti ödemeniz yeterli.

Nikah işlemleri için alınan ücretler bağlı olunan belediyeye göre ve nikah günü ile yerine göre farklılık gösteriyor. Ancak ortalama olarak hafta içinde gerçekleşen iç nikahlar ortalama 250-300TL, dış nikahlar ise ortalama 400-600TL; hafta sonu ve tatillerde gerçekleşen iç nikahlar 400-600TL, dış nikahlar ise ortalama 550-700TL arasında değişiyor. Bu ücretler genelde hizmet bedeli, dosya ücreti ve evlilik cüzdanı gibi masrafları da kapsıyor.

Ancak ücretler konusundaki en detaylı bilgiyi başvurmanız gereken belediyenin websitesinden veya telefonla arayarak öğrenmeniz mümkün.

Oda Nikahı Nedir?

Biz hızlıca ve törensiz bir nikah yapmak istiyoruz diyenler için oda nikahı uygulaması mevcut. Hafta içi mesai saatleri içerisinde yalnızca çiftin ve en az iki şahidin bulunması ile kıyılan nikahlara oda nikahı adı verilmekte. Oda nikahının ücreti de belediyeden belediyeye değişmekte olup, en detaylı bilgiliyi ilgili belediyeyi arayarak alabilirsiniz.

Nikah şahidi kimler olabilir, şartları nelerdir gibi soruların cevapları için hemen linke tıklayın!

Önerilen Yazılar