Ve Daha Fazlası

Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır, Gerekli Nikah Belgeleri Nelerdir?

04/12/2018
Bridolog 6 dakikalık okuma
Evlenme teklifi alanları, söz- nişanını yapanları ve ‘Şimdi sırada nikah var!’ diyen çiftlerimizi buraya alalım. Güzel çiftlerimizin tatlı telaşları arasında en çok merak ettiği konular arasında yer alan nikah başvuru işlemleri için gerekli olan bilgileri bir araya topladık. İşte 2022 yılının nikah başvurusu şartları;

Evlenmek isteyen çiftler için resmi nikah işlemlerinde uygulanan gerekli prosedürler zaman zaman stresli ve yorucu gibi gelebiliyor. Ancak günümüzde artık gerekli şartları bilerek nikah işlemlerini başlatmak oldukça kolay. Başvuru sürecinde uygulamanız gereken adımları önceden öğrenerek ve belgelerinizi eksiksiz bir şekilde toplayarak bu süreci daha hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Biz de tam bu süreçte size yol göstermek ve yardımcı olmak için yanınızdayız! 

2023 yılında nikah başvurusu için gerekli olan belgeleri ve sıkça sorulan soruları sizler için hazırladık. ‘’Nikah başvurusu nasıl yapılır?”, “Nikah tarihi nasıl alınır?”, “Gerekli evraklar nelerdir?” gibi soruların cevapları ve daha fazlası bu yazımızda!

Evlenmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Evet, müstakbel eşinizle hayatınızı birleştirmek ve bunu resmi olarak beyan etmek için sırada nikah başvuru işlemleri var. Her yasal başvuruda olduğu gibi evlenirken de devlete bazı evrakların sunulması ve nikahın yapılmasına engel olacak herhangi bir durumun olmadığını bildirmek gerekiyor. Her ne kadar istenen belgeler aşağı yukarı aynı olsa da belediyeler arası istenen bazı belgeler ve sayıları değişebiliyor. Bu yüzden başvuruda bulunacağınız belediyenin internet sitesini incelerseniz veya belediyeyi ararsanız en sağlıklı bilgiyi onlardan alabilirsiniz.

Önemli Not: Çoğu belediye nüfus cüzdanı hariç diğer belgelerin 6 ay geçerlilik süresi olduğunu belirtiyor. Bu nedenle tüm belgelerinizin güncel olduğundan emin olmanızda fayda var.

Gerekli belgeler:

1. Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopileri (Fotoğraflı, T.C. kimlik numarası yazılı, son 10 yılda değiştirilmiş ve güncel medeni durumu yansıtır olmalı.)
2. Vesikalık Fotoğraf (Fotoğraf son 6 ayda çekilmiş olmalı ve kişinin yüzü tamamen görünmeli. Evlilik cüzdanına bu verdiğiniz fotoğrafın yapıştırılacağını da hatırlatalım.)
3. Sağlık Raporu
4. İkametgah Belgesi
5. Nüfus Kayıt Örneği
6. Evlenme Ehliyet Belgesi
7. Evlenme Beyannamesi

Evlenmek İçin Sağlık Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

Nikah işlemleri arasında en çok sorulanlardan biri sağlık raporunun nasıl alınacağı. Sağlık raporu şartının temel nedeni ise evlenecek olan çiftin cinsel yolla bulaşan bir hastalığının ya da kan uyuşmazlığının bulunup bulunmadığını tespit etmek. Bu testler içerisinde verem hastalığı olup olmadığını anlamak için akciğer röntgeni; Hepatit, Akdeniz anemisi, SMA hastalığı riski, Frengi ve AIDS gibi hastalıkların tetkikleri için de kan tahlili bulunmakta. Bu nedenle raporu çiftten her ikisinin de alması gerekiyor. 

Sağlık raporu için gerekli olan test ve taramaları aile hekimi, devlet hastanesi ya da özel hastaneden yaptırmanız mümkün. Ancak sağlık raporunun geçerli olabilmesi için son olarak aile hekiminden onay ve imza alınması gerekiyor. Özel hastanelerden yaptıracağınız testler için ekstra test ücreti ödemeniz gerekiyor. Sağlık raporunuz onaylandıktan sonra 6 ay içerisinde geçerliliğini koruyor. 6 ayı geçen ve belediyeye sunulmayan sağlık raporları zaman aşımına uğradığı için yeniden çıkartmanız gerekeceğini de hatırlatalım.

Evlilik için sağlık raporu hakkında detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz. 

İkametgah Belgesi ve Nüfus Kayıt Örneği Nasıl Alınır?

Nikah başvurusu için gerekli olan belgeler arasında ikametgâh belgesi ve nüfus kayıt örneği yer alıyor. Her iki belgeyi de e- Devlet Kapısı sistemi üzerinden sorgulama yaparak çıktı almanız mümkün. Dilerseniz ikametinizin bağlı olduğu ilçe nüfus müdürlüğünden de bu belgeleri talep edebilirsiniz. Ancak daha hızlı ve pratik bir yöntem için e-Devlet Kapısı’ndan işlemlerinizi halletmenizi öneririz. Eğer ikamet adresinizi e-Devlet sisteminde göremiyorsanız Nüfus Müdürlüğü’nden adres doğrulama yapmanız gerekebilir.

Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir, Nereden Alınır?

Evlenme Ehliyet Belgesi çiftin evlenmesine herhangi bir engel olmadığının belirtilmesi için düzenlenen bir belgedir. Evlenme ehliyet belgesi sağlık raporunun onaylandığı, bir diğer anlamda evlenmelerine engel yoktur belgesinin verildiği bir belge olarak kabul edilir.

Bu belgeyi almak için sağlık raporunuzu aldıktan sonra başvurmanız gerekiyor. Evlenme ehliyet belgesini belgeyi nüfus müdürlüğünden alabileceğiniz gibi bazı belediyelerden de alabilirsiniz. Ancak teyit için bağlı olduğunuz ve başvuru yapacağınız belediyenin istediği belgelere göz atmakta fayda var.

Evlenme Beyannamesi Nedir, Nereden Alınır? 

Evlenme beyannamesi çiftin evlenmeyi istediğinin yazılı halde sunulduğu bir form. Bu belge ilgili belediye tarafından çifte veriliyor ve her ikisinin de belgeyi el yazısıyla doldurması gerekiyor. Gerekli bilgileri doldurduktan sonra belediyeye geri vereceğiniz bu belge ile nikah başvuru işlemleriniz başlatılıyor.

Nikah Başvurusu Nereye Yapılır?

Nikah işlemleri için evlenecek çiftten en az bir tanesinin ikamet ettiği ilçenin bağlı olduğu evlendirme memurluğuna başvuruda bulunmak gerekiyor. Ancak başka il veya ilçedeki bir belediyeye başvurmak istiyorsanız yine birinizin bağlı olduğu il veya ilçe evlendirme memurluğunun birinden ortak izin belgesi almanız ve sonrasında nikah işlemlerini başlatmak istediğiniz evlendirme memurluğuna bu izin belgesini sunmanız gerekiyor. Ayrı ayrı yerlerden alınan izin belgeleri ile müracaat ise kabul edilmiyor.

Evlenmeden Ne Kadar Süre Önce Nikah Başvurusu Yapılmalı?

Evlenmek için gerekli olan belgeleri topladıktan sonra başvuruyu istediğiniz tarihte yapabilirsiniz. Nikah başvurusunda istenen belgelerin çoğunun geçerlilik süresi 6 ay olduğu için tüm evrakı toplandıktan 6 ay içerisinde nikah başvurusunda bulunmanız gerekir. Ancak belgelerinizi hazırladıktan ve başvurduktan sonra nikah için en yakın tarihe gün alabilir ya da istediğiniz tarihi beyan edebilirsiniz.

Çiftten Biri Başvuruya Gelemiyorsa Ne Olur?

Nikah başvurusunda bulunmak için belediyeye çiftten her ikisinin de birlikte gelip başvuruda bulunması gerekiyor, ancak çiftten biri başvuruya gelemiyorsa bir diğerine noter onaylı vekaletname vermesi mümkün. Bunun için noterde özel vekaletname düzenlenmesi ve vekaletnamede vekaletin evlenme işlemlerinin yürütülmesi için verildiğinin açıkça yazması gerekiyor.

Kadının Kızlık Soyadını Kullanması İçin Ne Yapması Gerek?

Evlendikten sonra kocanızın soyadının önünde kendi kızlık soyadınızı kullanmaya devam etmek istiyorsanız başvuru sırasında bunu belirterek soyadı dilekçesi doldurmanız yeterli. Eğer bu aşamada soyadı dilekçesini vermezseniz nikah gerçekleştikten sonra kızlık soyadını kullanabilmek için mahkemeye başvurmanız gerekiyor.

Mal Ayrılığı Sözleşmesi Nedir?

Evleneceğiniz kişiyle birlikte evlilik öncesi ve sonrasında kazanılan mallarınızın ortak olmasını istemiyorsanız ve yalnızca malı alan tarafın mal sahibi olmasını istiyorsanız bu konuda iki taraflı bir mal ayrılığı sözleşmesi imzalayabilirsiniz. Bu sözleşmeyi noterde onaylattıktan sonra nikah belgeleriyle birlikte belediyeye sunduğunuzda mal ayrılığı geçerli olur.

Evliliğin Kabul Edilmediği Durumlar Nelerdir? 

1. Sağlık raporunun olumsuz olması: Sağlık raporunda belirtilen testler sonucu çiftten birinde veya her ikisinde bir hastalık bulunursa bunun tedavi edilmesi gerekir. Tedavi sonuç verirse veya aile hekimi evliliğe engel bir durum olmadığına dair onay verirse evlilik başvurusunda bulunulabilir

2. Yaş: Evlenmek için yasal yaş sınırı 18’dir. Çiftten biri veya her ikisi 17 yaşını geçmiş ise yasal temsilcisinin izni ile evlenebilir. 16 yaşını doldurmuş kişilerin ise hakim izni ile evlenmesi mümkündür. 15 yaşını doldurmuş, ancak 16 yaşına basmamış olanların ise evlenmesi hukuken mümkün değildir.

3. İddet süresi: Medeni Kanun’a göre boşanmış veya eşini kaybetmiş olan kadınların yeniden evlenmeleri için 300 günlük bekleme süresine uymaları gerekir. Bunun sebebi ise olası bir hamilelik durumunda çocuğun babasının kim olduğunun tespit edilebilmesidir. Ancak bu süreyi beklemek istemiyorsanız hamilelik testi yaptırarak aile mahkemesine başvurup 300 günlük iddet süresini kaldırabilirsiniz.

Nikah İşlemlerinin Süresi

Nikah işlemlerinin uzun süreceği konusunda endişeniz var ise 2023 yılında artık bu işlemlerin uygun prosedürler sağlandığı sürece oldukça hızlı işlediğini ve kolay olduğunu belirtelim. Gerekli belgeleri hazırladığınız, bağlı olduğunuz belediyeye başvuruda bulunduğunuz ve süreci düzenli takip ettiğinizde sadece birkaç gün için nikah başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Nikah başvuru işlemleri için 2 ile 4 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Ancak bu durumun başvurduğunuz belediyenin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir.

Bu içerik tam size göre: Nikah şahidi kimler olabilir?

2023 Nikah İşlemlerinin Ücretleri 

2023 yılı nikah işlemleri için alınan ücretler bağlı olunan belediyeye göre ve nikah günü ile yerine göre farklılık gösteriyor. Ancak ortalama olarak hafta içinde gerçekleşen iç nikahlar ortalama 250-300TL, dış nikahlar ise ortalama 400-900TL; hafta sonu ve tatillerde gerçekleşen iç nikahlar 400-800TL, dış nikahlar ise ortalama 600-1000TL arasında değişiyor. 

Önerilen Yazılar